Sostenibilitat

Escola verda

Consells senzills que ens ajudaran a reduir la gran quantitat de plàstic que generem

 

La societat actual està immersa en plàstic. Volem anar més ràpid, fer menys esforços i tenir el millor preu, i el plàstic és un material perfecte per acomplir aquestes necessitats. Se n’està fent un ús completament abusiu, mireu al vostre voltant i comproveu quants objectes de plàstic teniu a la vora.

Per molt que el separem i el dipositem al contenidor corresponent, en molts casos el plàstic no es pot reciclar o només es pot fer amb un procediment molt costós que no surt a compte a les empreses. Per això, se n’acumula una gran quantitat que afecta al nostre medi i que sovint, fa cap al mar afectant també altres espècies.

Les acumulacions de residus als abocadors, les deixalles en plena natura i al mar, perjudiquen la salut de molts animals i plantes. La vegetació absorbeix les substàncies nocives que es desprenen del plàstic, i molts animals l’ingereixen pensant que és menjar o hi queden atrapats causant-los-hi fins i tot la mort. També en molts casos és perjudicial per nosaltres, ja que cada vegada més estudis demostren que els aliments envasats sovint contenen partícules nocives que ens provoquen trastorns i malalties a la llarga.

Per exemple, sabem que moltes de les llaunes de conserva i de refrescos que utilitzem, així com molts envasos de plàstic, contenen Bisfenol A. Es tracta d’un tòxic que està relacionat amb problemes del sistema hormonal que poden arribar a ser tant greus com el càncer de mama.

A més, altres problemes socials com l’extracció de petroli indiscriminada es deriven de la fabricació del plàstic. Així doncs, creiem que ens sobren motius per intentar reduir-ne el seu consum excessiu.

És molt difícil eliminar-lo de les nostres vides ja que en consumim molt i, en alguns casos és el material més adequat, però si que podem reduir-ne considerablement l’ús amb accions tant fàcils com aquestes:

  1. Eliminem de la nostra vida canyetes, coberts, gots i plats de plàstic.
  2. Sempre que puguem, comprem el menjar a granel. Fruites i verdures fresques principalment, però també podem comprar els llegums i tenir-los en pots de vidre reutilitzables a casa, per exemple.
  3. Utilitzem bosses de compra reutilitzables, a poder ser de tela. Intentem portar-ne sempre al cotxe o a la bossa per no haver de comprar-ne mai.
  4. Si un mateix producte es ven en diferents formats, triem sempre el vidre o el paper abans que el plàstic. Per exemple, els sucs de fruites es poden comprar en molts casos en botelles de vidre enlloc de brics.
  5. Escollim sempre els envasos més grans i evitem els formats individuals. Hi ha molts productes que es venen envasats en plàstic, com per exemple algunes galetes, i que després tenen un altre envàs individual per cada una d’elles que és totalment innecessari. De la mateixa manera, si podem escollir entre un format de quilo i un de mig, triem sempre el més gran que ens durarà més.
  6. Substituïm el paper d’alumini dels entrepans per una funda de tela, un envàs de vidre o plàstic reutilitzable. Els que cada dia portem l’esmorzar a la feina, consumim una gran quantitat de paper d’alumini que no és necessari.
  7. Si en tenim l’opció, utilitzem envasos reutilitzables. Tot i que aquesta pràctica s’ha perdut molt,  en algunes localitats s’està recuperant, comprova si ho pots fer a la teva: llet fresca, gasoses, sifons, vins…
  8. Anem canviant els estris de cuina de plàstic per fusta a mesura que es fan malbé, així com les carmanyoles de plàstic per vidre o acer.
  9. Portem la bossa del pa. Si cada dia anem a comprar pa al matí, utilitzem una bossa de roba i estalviem el plàstic o paper del forn que va directe a la brossa.
  10. Intentem substituir l’aigua embotellada per la de l’aixeta. Podem instal·lar un descalcificador i filtres per consumir l’aigua corrent amb seguretat, i guardar-la en una gerra de vidre a casa i ampolles d’acer per prendre a l’exterior.

Hort al col·legi

Un dels projectes que continuem impulsant a l´escola és l´hort urbà-escolar. Considerem que aquest projecte és profitós pel nostre col·legi i a més, és un dels punts del pla triennal d’Escola Verda. Com escola verda tenim en funcionament un hort que utilitzem durant el curs com un recurs més de l’aprenentatge.

L’hort és una eina molt adient per poder experimentar de primera mà, manipulant i observant directament tots els canvis i els processos que es produeixen a les plantes. El projecte de l´hort està integrat al Currículum en les etapes educatives del centre. El treball a l´hort fa possible, entre altres coses, l’arrelament en els nostres alumnes d´una consciència mediambiental oberta a accions positives cap a la conservació del nostre entorn.

L´hort s´ubica a la terrassa de Primària (primera planta de l´escola). Es van construir uns contenidors de fusta (tipus taules de conreu o jardineres grans) utilitzant fusta reciclada de palets.

Back to top